Om du skriver och resonerar kring en bild eller figur som du har med i din egen text ska du referera till den på samma sätt som för t.ex. ett skrivet verk. Tänk på att bara använda bilder och figurer som är viktiga för sammanhanget.
I APA räknas alla typer av visuella uttryck (förutom tabeller) som figurer. Vill du använda andras figurer såsom bilder, foton, kartor, konstverk eller illustrationer, som är publicerade, tryckta eller finns på Internet, behöver du som regel begära tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Detta gäller om bilden eller figuren har en tydlig bildlik layout och därmed har ett upphovsrättsligt skydd. Upphovsrättsinnehavaren kan vara upphovspersonen, ansvarig utgivare, en organisation bakom webbplatsen m.fl. OBS! Om bilden är fri, t.ex. med en Creative Commons-licens behöver du inte begära tillstånd.
Bearbetade bilder/figurer
Om du bearbetat bilden eller figuren och gjort den till en ny (egen) så behöver du inte tillstånd, men du behöver ändå en fullständig referens till originalkällan. Skriv då Privat bild eller Egen figur samt Bearbetad från... under bilden/figuren, så det blir tydligt varifrån bilden kommer. I referenslistan skriver du referensen som vanligt.
Figur från artikel:
I löpande text:
I den löpande texten anger du endast figurens nummer när du hänvisar till den.
I referenslistan:
Wang, X. M., Lind, M., & Bingham, G. P. (2018). Large continuous perspective change with noncoplanar points enables accurate slant perception. Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance, 44(10), 1508–1522. https://doi.org/10.1037/xhp0000553
Figur från bok:
I referenslistan:
Fuchs, C. (2017). Social media: A critical introduction (2 uppl.). SAGE.
Text under figur på internet utan upphovsrätt:
I löpande text:
I referenslistan:
U.S. Census Bureau. (2017). 2017 Poverty rate in the United States. https://www.census.gov/library/visualizations/2018/comm/acs-poverty-map.html
Text under figur på Internet med CC-licens:
I den löpande texten anger du endast figurens nummer när du hänvisar till den.
Riobó, B. (2015, 22 augusti). Sandgrundsudden, Karlstad. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Sandgrundsudden%2C_Karlstad.jpg
Tips! Om du skapar en egen figur behöver den inte ha någon rubrik, men den ska numreras (Figur 1 osv).
En tabell är en överskådlig presentation av fakta, oftast i form av siffror, i rader och kolumner. Om du hänvisar till diagram, illustrationer, ritningar, fotografier eller kartor så räknas de istället som figurer (se ovan).
Om du skriver och resonerar kring en tabell som du har med i din egen text ska du referera till den på samma sätt som för t.ex. ett skrivet verk. Tänk på att bara använda tabeller som är viktiga för sammanhanget.
Vill du använda andras tabeller som är publicerade, tryckta eller som finns på Internet, behöver du som regel begära tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Upphovsrättsinnehavaren kan vara upphovspersonen, ansvarig utgivare, en organisation bakom webbplatsen m.fl. OBS! Om tabellen är fri, t.ex. med en Creative Commons-licens behöver du inte begära tillstånd.
Bearbetade tabeller
Om du bearbetat tabellen och gjort den till en ny (egen) så behöver du inte tillstånd, men du behöver ändå en fullständig referens till originalkällan. Skriv då Egen tabell samt Bearbetad från... under tabellen så det blir tydligt varifrån tabellen kommer. I referenslistan skriver du referensen som vanligt.
Mall för text under tabell hämtad från en artikel:
Mall för text under tabell som är hämtad från en bok:
Tips! Om du skapar en egen tabell ska den ha en rubrik och vara numrerad (Tabell 1 osv).
Om du vill använda Copilot eller någon annan AI-tjänst i ditt arbete måste du alltid stämma av med din lärare eller handledare att det är tillåtet. Du får aldrig använda en bild genererad av en AI-tjänst som din egen.
Exempel:
KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Universitetsgatan 2, 651 87 Karlstad |
Telefon: 054-700 10 92 Öppettider |
Kontakta biblioteket
Karta |
Karlstads universitetsbibliotek
|