Gå till huvudinnehållet

Karlstads universitetsbibliotek - ämnesguider

E-böcker - hur gör jag?

Många modeller

Det finns många olika modeller av telefoner och surfplattor. Tyvärr har vi inte möjlighet att bevaka dem alla, men i den mån våra leverantörer uttalar sig om kompatibilitet försöker vi förmedla detta här.

Kindle

Det går tyvärr inte att läsa bibliotekets kopieringsskyddade böcker på en Kindle. Kindle är i första hand framtagen för att läsa böcker sålda genom Amazon och kan inte hantera de kopieringsskydd som används av andra återförsäljare. Om du däremot har en Kindle Fire kan du installera ett annat läsarprogram, och använda det.
PDF filer som inte är kopieringsskyddade, t ex kapitel från e-böcker, ska dock gå att läsa på en Kindle. Detta gäller då  t ex eböcker direkt från förlagen, t ex Springer eller   Routledge, eller om man väljer att skapa en PDF-fil genom "print to pdf".

Nedan finns info från några av våra leverantörer:

 

Läsplattor

En läsplatta är en platta med en skärm som passar speciellt bra för böcker. Skärmen reflekterar ljus precis som ett papper, istället för att utstråla ljus som skärmar på datorer och mobiltelefoner gör. Det kan därför vara behagligare att läsa på en läsplatta.

För att läsa böcker på läsplattor behöver man i de flesta fall börja med att ladda ner dem till sin dator. Är det kopieringsskyddade böcker måste man använda sig av Adobe Digital Editions, eller för läsplattor från Sony programmet "Sony Reader".

Läsplattan och Adobe Digital Editions, behöver då ha samma  Adobe ID inlagt. Anslut läsplattan till datorn så dyker den upp i Adobe Digital Editions vänsterspalt. Därefter kan man föra över böcker från datorn till läsplattan genom att dra och släppa önskade titlar.

Fria eböcker kan man oftast föra över direkt via filhanteraren.

Det finns också läsplattor som har trådlöst internet, så man kan koppla upp sig och ladda ner böcker direkt till plattan.