Gå till huvudinnehållet

Karlstads universitetsbibliotek - ämnesguider

E-böcker - hur gör jag?

OneSearch

Våra e-böcker finner du enklast genom att söka i OneSearch. Därifrån länkas du vidare till den databas som innehåller aktuell bok.

1. Gå till OneSearch och skriv in dina söktermer i rutan
2. Vid många resultat kan du begränsa till enbart eböcker genom att kryssa i "E-böcker" under Kategori i västerkolumnen.
3. Klicka på länken till databasen, t ex  "ProQuest Ebook Central". Eventuellt kan du nu bli uppmanad att logga in med ditt KauID. För e-böcker från ebsco kan man istället redan i resultatlistan välja om man vill läsa boken som PDF-fil eller ladda ner den.
4. Boken kan nu läsas online.

Scrrenshot onesearch ebooks

Vill du göra en mer avancerad sökning är det ibland bättre att gå direkt till databasens eget sökgränssnitt eftersom man då kan söka i bokens fulltext, för att t ex hitta ett vistt kapitel. I Onesearch fungerar fulltextsökning främst på ebscos eböcker.
För detaljerad information om alla olika leverantörer se vår webbsida.

Snabblänkar
ebsco | ProQuest |Science Direct |Sage Research Methods |Taylor & Francis |Springer Link |JSTOR

Sök i katalogen

 

 


Man kan söka på titel, författare och ämnesord precis som för tryckta böcker. Efter en sökning kan man begränsa sig till enbart e-böcker genom att välja exemplartyp "e-bok" i vänsterspalten.

Från fullposten finns en länk till boken via den levetantör vi köpt den från, vid rubriken Online-åtkomst, t ex "ebooks on Ebsco Host" eller "Springer ebooks EBA". Klicka där för att komma direkt till boken.
Om boken har en licens om endast tillåter en eller tre användare i taget, så brukar detta anges i länktexten, "ebooks on Ebsco Host - 1 user".


 

 

Eböcker i Libris

De flesta av våra eböcker finns även med i den nationella katalogen Libris. Dock kan det saknas vissa titlar beroende på inköps- och uppdateringsfrekvenser. Å andra sidan finns fria e-böcker och rapporter i elektroniskt format med i Libris, men inte i vår katalog/OneSearch.

  1. Sök i Libris på ämne, titel eller författare
  2. I högerspalten, under "Avgränsa träffmängd" väljer du e-resurs och bok
  3. Klicka på titeln
  4. I nästa lista visas vilka bibliotek som har boken. Karlstads UB finns under"Mellansverige". Om du anger oss som favoritbibliotek kommer Karlstads UB först i listan.
  5. Klicka på "Läs hela" under informationen om Karlstad och du länkas vidare till den databas där boken finns.
    libris länkning

RSS med nya eböcker i Libris

Loading ...