Precis som när det gäller andra typer av digitala verktyg och hjälpmedel beror det på vad som räknas som fusk eller plagiat. Två saker att tänka på är:
Det är din lärare som bestämmer vad som gäller för kring användning av AI för varje uppgift på varje kurs. Det kan vara olika beroende på uppgiften, läromålen och läraren. Är du osäker på vad din lärare anser om ditt AI-användande ska du fråga ansvarig lärare.
Att använda AI-verktyg för att förstå begrepp, hitta sökord eller skapa bilder är helt okej eftersom den typen av användning stöttar ditt lärande. Tänk på att du studerar för att skaffa dig kunskap, annan användning kan uppfattas som att du försöker att fuska eller ta genvägar.
Det är alltid plagiering att hävda att något du inte själv har skrivit är din text, oavsett om du har tagit texten från en kompis, en forskare eller låtit ett AI-verktyg skriva åt dig. Tänker du använda AI-verktyg för att generera text eller lösa din uppgift så stanna upp och tänk efter. Kolla upp vad som gäller på din kurs. Konsekvenserna av att fuska är allvarliga, även om du inte tycker att det är fusk. Använd ditt omdöme!
Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.
Nog finns det mål och mening i vår färd –
men det är vägen, som är mödan värd.
Karin Boye. Utdrag från "I rörelse", Härdarna (1927).
Generativa AI-verktyg faktakollar inte texten som genereras, istället får du ut en text som baserar sig på sannolikhet. Det är alltså stor risk för att du får ett helt påhittat svar men som ser väldigt rimligt ut. AI-verktyg som ChatGPT brukar inte svara "nej, vet du vad, det där har jag ingen aning om" utan försöker att svara utifrån den data/de texter den har blivit tränad på.
Om du är nyfiken och vill börja utforska olika ai-verktyg är det viktigt att du börjar inom ett ämne som du redan har kunskap om, det kan till exempel vara en hobby eller ett fritidsintresse som du redan är insatt i. På så vis kan du enklare bedöma om svaren/resultaten du får är rimliga eller ej.
Om du är osäker på ditt ämne eller inte så insatt i en fråga är det alltså viktigt att du jämför resultatet du får från ai-vertyget med information från andra källor.
I akademin strävar vi efter transparens och reproducerbarhet. Det innebär att akademiska texter innehåller avsnitt som noga beskriver vilken metod som använts samt att texterna öppet redovisar vilka källor som ligger till grund för studien (förutom det egna undersökningsmaterialet). Det brukar kallas för att källhänvisa eller referera och är viktigt även när du använder dig av ai-genererat material.
Gemensamt för AI-verktyg är att det behövs enorma mängder data för att träna upp och förbättra dem. Denna data måste komma någonstans ifrån, men det är i många fall inte tydligt var AI-företagen har fått tag på sin träningsdata. Det kan även vara svårt att se hur den data (den text eller de bilder) som du skriver in i olika verktyg kan komma att användas av företaget som utvecklat verktyget.
Många AI-verktyg (och väldigt många sökmotorer och sociala medier) bygger på hemliga algoritmer, s.k. black box. Du kan få många bra svar av sökningar i AI-baserade sökverktyg, men på universitetet är vägen till svaret minst lika viktigt. Den vägen är ofta dold om du använder AI för att söka information. Det är inte alltid ett problem, men det kan vara det.
Olika lärarare och examinatorer har olika syn på att låta studenterna använda AI i studierna och hur studenter får använda AI. Det är din skyldighet som student att ta reda på vad som gäller inför varje uppgift.
Hos till exempel Internetstiftelsen kan du läsa mer om AI och digital integritet.
Publicerade texter och bilder är ofta skyddade av upphovsrätt, tänk på att inte använda den typen av material eller personuppgifter i verktyget. Om du känner dig osäker på vad som anses vara sådant material kan du fråga din lärare eller oss på universitetsbiblioteket.
Karlstads universitet har i likhet med övriga högskolor en disciplinnämnd som avgör ärenden där student misstänks för att ha försökt vilseleda sin examinator på olika sätt. Nämnden består av representanter för lärare och studenter, av en lagfaren ledamot samt av rektor som också är dess ordförande.
Om disciplinnämnden kommer fram till att det finns fog för misstanke om fusk, kan en student varnas eller stängas av från studier ett antal veckor. Avstängning några veckor kan få stora konsekvenser för den enskilde studenten i form av försenade studier och indragna studielån.
KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Universitetsgatan 2, 651 87 Karlstad |
Telefon: 054-700 10 92 Öppettider |
Kontakta biblioteket
Karta |
Karlstads universitetsbibliotek
|