Gå till huvudinnehållet

Karlstads universitetsbibliotek - ämnesguider

Informatik

Vad är en vetenskaplig artikel?

En artikel är alltid en del av tidskrift eller tidning. Vetenskapliga artiklar publiceras i vetenskapliga tidskrifter. Det som framförallt utmärker vetenskapliga artiklar är att de genomgått en vetenskaplig kvalitetsbedömning innan de publiceras.

Vetenskapliga tidskrifter granskar (peer-review) inkommande manuskript. Redaktionen skickar texter till andra forskare inom ämnet (referees) som bedömer artiklarna innan de kan godkännas för publicering. Detta är en kontrollfunktion som ska garantera den vetenskapliga kvaliteten.

OneSearch

OneSearch är bibliotekets söktjänst där du kan söka efter artiklar, rapporter, böcker och e-böcker i samma sökning. OneSearch täcker de flesta ämnen med undantag för ett fåtal.

Ämnesdatabaser

  • Lecture Notes in Computer science - En bokserie som ges ut av förlaget Springer
  • Business Source Premier - Ekonomidatabas som även innehåller artiklar av intresse för informatikämnet
  • IEEE Xplore - 
    en databas som innehåller både böcker, konferenspaper, artiklar ur tidskrifter och magasin, standarder m.m. IEEE (uttalas “Eye-triple-E”) står för Institute of Electrical and Electronics Engineers och är en internationell bransch- och intresseorganisation för forskare och professionella inom teknik- och ingenjörsämnena. Mer info.
  • SiteSeer - Scientific Literature Digital Library and search engine
  • AIS eLibrary - Association for Information Systems ger åtkomst till några av de mest framstående tidskrifterna inom informatik
  • ACM Digital Library - Tidskrifter och konferenspublikationer i fulltext inom IT och programmering. Utges av Association for Computing Machinery

Google scholar

Google Scholar är specialiserad på att hitta vetenskapligt material på webben.

Du kan lägga till Karlstads universitetsbibliotek i Google scholar för att få länk till fulltext även hemifrån.

Läs mer om Google scholar och hur du länkar till fulltext

Sök direkt i Google scholar.

 

Rankade tidskrifter inom informatik

MIS Journals and Journal Rankings
Här kan du se vilka tidskrifter som är högt rankade inom informatik, mer specifikt information systems management. Många av dem prenumererar biblioteket på. Du hittar dem i tidskriftslistan.

Finns tidskriften på biblioteket?

För att se om biblioteket har tillgång till en tidskrift kan du söka i vår Tidskriftslista.

►  Sök i tidskriftslistan

I tidskriftslistan kan du se om vi har tidskriften, från vilka år vi har den och om den finns i fulltext eller om det är en tryckt (Print) tidskrift.

►  Hur får jag fram artikeln i fulltext?

Harvard Business Review

Tidskriften Harvard Business Review har från och med 1 augusti 2013 begränsat tillgången till 500 artiklar i Business Source Premier.

Dessa 500 artiklar kan du inte längre skriva ut, spara som pdf-filer eller länka till utan endast läsas på skärmen.

Vi har Harvard Business Review i tryckt från 1968 (vol.46), den senaste årgången finns på hylla Tidskrifter Q och äldre årgångar finns på plan 1.