LibGuides: Energi och Miljö: Artiklar & databaser

Ämnesdatabaser

Sök artiklar i databaser
Information om tidskriftsartiklar registreras i olika databaser för att lättare bli sökbara. Det finns en mängd databaser inom olika ämnesområden och teknik, en del med enbart vetenskapligt material, i andra finns det även andra typer av artiklar. Nedan får du förslag på databaser inom energiförsörjning. Databaserna innehåller i princip referenser. Fulltext bifogas om biblioteket äger tidskriften. KaU-link ikonen visar vägen till fulltext om den inte finns bifogad. De flesta databaserna kräver inloggning.

Scopus Öppnas i nytt fönster
Scopus är den största databasen för att hitta abstract och citeringar av vetenskapligt material. Används främst för nyare publikationer.
Multidisciplinary database covering scientific, medical, social sciences, arts&humanities and technical literature with over 18,000 titles from 4000 publishers. An abstract and citation database of peer-reviewed literature and quality web sources with tools to track, analyze and visualize research.

Spara och bevara
referenser till articklar, böcker, bokkapitel, conference proceedings mm om energibesparing i gamla hus (Uppsala universitet)
Transportal
Portal om transportforskning, bl a om energieffektivisering (VTI Statens väg- och transportforskningsinstitut)
mer...mindre...
Webbplatsen från VTI innehåller flera databaser med material för den som är intresserad av transportforskning.
OSTI
Research information from the U.S. Department of Energy 1943-
mer...mindre...
Department of Energy Databases
DOE Information Bridge—This database, provided by DOE's Office of Scientific and Technical Information (OSTI), contains over 32,000 full-text documents and 250,000 bibliographic records starting from January 1996. Full-text documents include virtually all of the DOE scientific and technical reports received in paper copy format at OSTI since January 1996 plus some legacy documents that have been requested through on-demand services by DOE employees and DOE contractors. OSTI routinely updates this product daily.

DOE Energy Science and Technology Database—Energy Science and Technology is a multi-disciplinary database containing worldwide references to basic and applied scientific and technical research literature for energy and nuclear-related topics. Abstracts are included for records from 1976 to the present. The database corresponds in part to Energy Research Abstracts and INIS Atomindex, as well as to other publications. The file includes references to journal literature, conferences, patents, books, monographs, theses, government reports, and engineering and software materials. Approximately 50% of these references are from non-U.S. sources. Sometimes referred to as the DOE Energy Database, it is available by subscription from several database vendors. ORNL users should go to the internal ORNL Research Libraries Web page to gain access.
INIS - International Nuclear Information System
from International Atomic Energy Agency
mer...mindre...
offers online access to a unique set of non conventional literature (NCL) of over 280,000 full-text documents, such as scientific and technical reports, conference proceedings, patents and theses, not available through commercial channels.

Mediearkivet (Retriever Research) Öppnas i nytt fönster
Innehåller material från alla stora dagstidningar, landsortstidningar och hundratals tidskrifter och magasin.
Mediearkivet (Retriever Research) är Nordens största digitala nyhetsarkiv och innehåller bl.a. Aftonbladet, Svd, GP, DI, Veckans Affärer, Affärsvärlden, Dagens Medicin, Damernas Värld, Internetworld med flera. Grundinställningen är att man söker i "svensk tryckt press". Genom att klicka på "Källor" kan man ändra eller lägga till tidningar. Här kan du också välja att söka i tidskrifter från andra länder, ex. norska, danska, finlandssvenska...

IET Digital Library
The IET Digital Library is a global repository of science, engineering and technology focused content produced by the world’s leading international scientific organisation and thought leader – the IET. Online access to a lot of papers even in fulltext

Web of Science (ISI) Öppnas i nytt fönster
Referenser till artiklar i fackgranskade articklar inom bl a naturvetenskap
Citeringsdatabaserna Science Citation Index från 1900-, Social Sciences Citation Index från 1956- och Arts and Humanities Citation Index från 1975- ingår.

EPREL - databas för energimärkta produkter
Från 1 januari 2019 är det obligatoriskt för alla leverantörer inom EU att lägga in data om alla nya modeller av energimärkta produkter.

Översättning till engelska

TechDico
svenska-engelska teknisk ordbok

Hur får jag fram tidskriftsartikeln i fulltext?

Artiklar ur våra e-tidskrifter kan du få fram i fulltext. Det finns olika sätt att få fram artiklar på - ibland finns det en direktlänk, ibland måste man söka i tidskriftslistan.

► Läs mer om "Hur du får fram artikeln i fulltext"

TIPS!

Klicka på KAU link-knappen när du söker i våra databaser, OneSearch m.m. Då kan du direkt se om vi har artikeln i fulltext.

Artiklar ur tidskrifter som vi inte har
Artiklar ur tidskrifter som vi inte har tillgång till kan du beställa som fjärrlån mot en viss avgift.

► Prislista fjärrlån

Vad är en vetenskaplig artikel?

En artikel är alltid en del av tidskrift eller tidning. Vetenskapliga artiklar publiceras i vetenskapliga tidskrifter. Det som framförallt utmärker vetenskapliga artiklar är att de genomgått en vetenskaplig kvalitetsbedömning innan de publiceras.

Vetenskapliga tidskrifter granskar (peer-review) inkommande manuskript. Redaktionen skickar texter till andra forskare inom ämnet (referees) som bedömer artiklarna innan de kan godkännas för publicering. Detta är en kontrollfunktion som ska garantera den vetenskapliga kvaliteten.

Läs mer om vetenskapliga artiklar