Gå till huvudinnehållet

Karlstads universitetsbibliotek - ämnesguider

Energi och Miljö

Översättning till engelska

Ämnesdatabaser

Sök artiklar i databaser
Information om tidskriftsartiklar registreras i olika databaser för att lättare bli sökbara. Det finns en mängd databaser inom olika ämnesområden och teknik, en del med enbart vetenskapligt material, i andra finns det även andra typer av artiklar. Nedan får du förslag på databaser inom energiförsörjning. Databaserna i princip innehåller referenser. Fulltext bifogas om biblioteket äger tidskriften. KaU-link ikonen visar vägen till fulltext om den inte finns bifogad. De flesta databaserna kräver inloggning.

  • EPREL - databas för energimärkta produkter   
    Från 1 januari 2019 är det obligatoriskt för alla leverantörer inom EU att lägga in data om alla nya modeller av energimärkta produkter.

Hur får jag fram tidskriftsartikeln i fulltext?

Artiklar ur våra e-tidskrifter kan du få fram i fulltext. Det finns olika sätt att få fram artiklar på - ibland finns det en direktlänk, ibland måste man söka i tidskriftslistan.

►  Läs mer om "Hur du får fram artikeln i fulltext"

TIPS!
kau link
Klicka på KAU link-knappen när du söker i våra databaser, OneSearch m.m. Då kan du direkt se om vi har artikeln i fulltext.

Artiklar ur tidskrifter som vi inte har
Artiklar ur tidskrifter som vi inte har tillgång till kan du beställa som fjärrlån mot en viss avgift.

►  Prislista fjärrlån

Vad är en vetenskaplig artikel?

En artikel är alltid en del av tidskrift eller tidning. Vetenskapliga artiklar publiceras i vetenskapliga tidskrifter. Det som framförallt utmärker vetenskapliga artiklar är att de genomgått en vetenskaplig kvalitetsbedömning innan de publiceras.

Vetenskapliga tidskrifter granskar (peer-review) inkommande manuskript. Redaktionen skickar texter till andra forskare inom ämnet (referees) som bedömer artiklarna innan de kan godkännas för publicering. Detta är en kontrollfunktion som ska garantera den vetenskapliga kvaliteten.